Banan to owoc obecnie bardzo upowszechniony w Polsce. Zazwyczaj po jego spożyciu skórka ląduje w koszu, tymczasem może zostać ona przez nas wykorzystana. Niewiele osób wie o tym, iż regularne pocieranie skórką od banana zębów może sprawić, 

że staną się one znacznie bielsze. Ma ona bowiem działanie wybielające. Dlaczego? Ponieważ w skórce banana jest duża ilość potasu oraz wapnia. Ma ona także wysoką zawartość witamin, w tym także witaminy D. Te substancje mają natomiast bardzo dobry wpływ na stan uzębienia człowieka, ale przede wszystkim na jego kolor.

Wnętrze skórki banana nadaje się także doskonale do czyszczenie skórzanego obuwia. Skóra powinna być nadal w dobrym stanie, a pocieranie powinno odbywać się w sposób delikatny. Dzięki temu buty nabierają delikatnego błysku. Jest to zatem doskonała alternatywa dla różnego rodzaju środków nabłyszczających.

Olej ze skórki banana może natomiast złagodzić ból po ukąszeniu komara. W Chinach włókno z banana jest wykorzystywane do tworzenia tkanin.

Skórka od banana ma wiele interesujących właściwości, dlatego po spożyciu owocu nie warto jej wyrzucać.

 

Subskrybujcie, obserwujcie  i bądźcie na bieżąco, niech nic Was nie ominie. →

Znajdziecie nas na :

Świat i Polacy - https://www.swiatipolacy.pl

Facebook - https://www.facebook.com/swiatipolacy

Instagram - https://www.instagram.com/swiatipolacy

Twitter - https://twitter.com/swiatipolacy

YouTube - https://www.youtube.com/channel/UCMU-uM74HYkn6SB0L0z8e2w

 

Pozdrawiamy

Zespół Świat i Polacy

Pin It

Komputery

Czytaj

Domowe rośliny doniczkowe. cz1

Więcej…

Hausboot - polubisz pływający domek z wszelkimi wygodami

Więcej…

Telefony

Codziennie

Zoo w Ostrawie

Więcej…

Morze Bałtyckie i jego tajemnice

Więcej…

Sport

Najciekawsze

Marskość Wątroby

Więcej…

Marzysz o idealnych paznokciach?

Więcej…

Moda

Artykuły

„Wegański śledź”

Więcej…

Chałwa z pestek słonecznika z miodem i sezamem

Więcej…

Uroda

Zawsze Bądź

Czy mapy kłamią ?

Więcej…

Niejadek jabłek, czyli mit o jeżu

Więcej…

Zdrowie

Na Bieżąco!

Ogromna różnorodność gatunków w Polsce

Więcej…

Testujemy sprzęcior

Więcej…